Tikkakoski talkoo ilmavoimaa

Jyväskylä on varuskuntakaupunki, ja merkittävä semmoinen onkin. ”Luonetti” on toiseksi suurin varuskunta Suomessa heti Helsingin jälkeen palkatun henkilöstön määrällä mitattuna. Varuskunta työllistää lähes 1500 henkeä. Ensi vuoden vaihteessa sen nimi muuttuu Jyväskylän varuskunnaksi.

Jyväskylällä ei ole vielä siinä määrin varuskuntakaupungin leimaa kuten Lappeenrannalla, Haminalla, Hämeenlinnalla ja monella muulla kaupungilla on. Puolustusvoimat on kuitenkin ollut alueella jo vuodesta 1939 lähtien, ensi kuussa tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä kun ensimmäiset Blenheimit laskeutuivat Tikkakoskelle. Lentokenttä rakennettiin sisämaahan uusille pommikoneille juuri talvisodan alla, suojaan naapurien pommituksilta.

Puolustusvoimat on keskittänyt viimeisen 15 vuoden aikana merkittävästi toimintojaan Tikkakoskelle, mikä julkisuudessa on jäänyt vähälle huomiolle. Ilmavoimat ei ole toitottanut toimistaan suuremmalti jatkuvien saneerausten ja leikkausten alla, eikä alueen media ole aina ollut kovin aktiivinen ilmavoimien suuntaan. Luonetjärven varuskunnan kehittäminen on kuitenkin yksi niistä positiivisista asioista mitä Keski-Suomessa on tapahtunut ja tapahtuu. Ja onhan niitä muitakin kuten Valmetin paperikoneteollisuus, Äänekosken biotuotetehtaan tulevat investoinnit, teknologiateollisuuden ja metsäteollisuuden piristymiset.

Vuonna 2000 päätti puolustusvoimien komentaja kenraali Gustav Hägglund keskittää elektronisen sodankäynnin koulutuksen Tikkakoskelle, koska ilmavoimissa oli puolustusvoimien parasta osaamista sillä alalla. Se oli päänavaus, alkoi rakentaminen ja toimintojen keskittäminen. Rakennettiin uusi koulutalo, elektronisen sodankäynnin koulutuskeskus, laivuerakennus, jne. Tuli uudisrakennuksia, peruskorjauksia, laajennuksia, plattaremonttia yms. Ja rakentaminen jatkuu edelleen myös tulevina vuosina.

Tikkakoskelle siirrettiin ilmavoimien upseerikoulutus, päällystön koulutus, Ilmatorjuntakoulu, lentoteknisen henkilöstön koulutus ja Vinka-lentokoulutus. Loppuvuodesta siirretään Kauhavalta myös Hawk-lentokoulutus. Siis Hallin ja Kauhavan varuskunnat lakkautetaan ja Tikkakoskelle keskitetään niiden toiminnot. Se on Hallille ja Kauhavalle tietenkin kova paikka.

Alun kolmatta sataa nuorta perhettä miettii tällä hetkellä Pohjanmaalla ja Jämsän seudulla mahdollista muuttoaan Jyvässeudulle. Tikkakosken palvelujen saneeraaminen on mielestäni lyhytnäköistä politiikkaa. Uimahalli/monitoimitalo ja siihen liittyvät nuorisotilat poistettiin käytöstä, samoin pari leikkipuistoa ja uimaranta. Yhden leikkipuiston ylläpitäminen maksaa kunnalle reilut 5000 € vuodessa. Lukion kohtalo on suurennuslasin alla eikä terveyskeskuksesta saada lääkäripalveluja. Tikkakosken liikuntapaikat eivät ole tarpeeseen nähden riittäviä. Tikkakoskelta on reilut 20 kilometriä Jyväskylään ja bussimatka kestää melkein tunnin.

Tikkakosken palvelujen ylläpitämisellä ja kehittämisellä parannettaisiin mahdollisuuksiamme saada pakkosiirrettyjä muuttamaan alueelle. Valtion palkollisina he ovat vakaita veronmaksajia. Kun valtio satsaa voimakkaasti Tikkakosken kehittämiseen, tulisi mielestäni kunnankin hoitaa velvollisuutensa palvelujen tuottajana.

Tikkakoskelle on vuosien saatossa syntynyt melkoinen ilmapuolustuksen osaamiskeskus, ainoa tässä maassa ja siellä on ilmailun huippuosaamista laidasta laitaan. Ilmailu on yksi Jyväskylän ja Keski-Suomen vahvuuksista.

 

Juha Suonperä

Eversti evp

Kaupunginvaltuutettu