Supervaalivuosi edessä – äänestäjien unelma?

Julkaistu Palokka-lehdessä 24.9.2018

Tulevan vuoden aikana kansalaisten äänestysintoa koetellaan; on eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit ja vielä maakuntavaalitkin. Ensimmäisenä vaalikarkelot aloittaa marraskuun seurakuntavaalit.

Kirkolla on merkittävä rooli ja paikka suomalaisessa yhteiskunnassa. Sen mukana on aikanaan yhteiskuntaamme tullut kristillinen arvopohja, josta kumpuaa lähimmäisen rakkaus, tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus, heikomman puolustaminen ja lähimmäisestä huolehtiminen. Vaikka maailma muuttuu ja moniarvoistuu, on kirkolla yhä edelleen vankka rooli yhteiskunnassamme. Se ylläpitää edellä mainittuja asioita ja arvoja sekä käytännön että keskustelun tasolla.

Kirkko tekee tärkeää lähimmäisen rakkautta toteuttavaa työtä. Se toimii lasten ja lapsiperheiden, nuorten, aikuisten ja ikääntyvien keskuudessa. Se tarjoaa henkistä, hengellistä ja myös aineellista apua niitä tarvitseville. Kirkko saattaa usein olla se taho, joka ”ottaa kopin” niistä ihmisistä, jotka jäävät muun yhteiskunnan avun ulkopuolelle.

Kirkko järjestää ilmaisia aktiviteetteja eri ikäisille, nostaa esille apua tarvitsevia ja pitää ääntä niiden puolesta, joiden ääni ei muuten pääse esille. Se ylläpitää keskustelua asioista, jotka tarvitsevat esille nostamista.

Meillä kaikilla on varmaan omakohtaiset kokemuksemme kirkosta. Itselleni on voimakkaasti mieleen jäänyt rippikoululeiri. Se oli hämäläisessä vanhassa leirikeskuksessa hienolla paikalla Pyhäjärven rannalla. Kaksiviikkoinen tapahtuma, missä aikuisuuden kynnyksellä olevat iloiset nuoret nauttivat toistensa seurasta, pelailtiin pelejä, tehtiin näytelmiä ja leikkejä ja pohdittiin elämän ihmeellisyyksiä. Muistan monet tapahtumat vieläkin kuin eilisen päivän. 

Tänä päivänä rippikoulu on yhä edelleen nuorten suuressa suosiossa, mikä on varsin hieno asia. Rippikoulu on monessa mielessä kasvattavaa ja opettavaista aikaa nuorille. Se on kokonaisuus, joka sitouttaa nuoria yhteisiin asioihin ja toisistamme välittämiseen.

Toki elämäni varrella on ollut myös paljon iloja ja suruja, häitä ja hautajaisia. Kirkko on  monessa ollut mukana. Pääsiäisen tienoon hiljentyminen perinneruokineen kuuluu yhä edelleen elämääni. Samoin joulu ja joulun odotuksen ajan adventtikirkon hoosianna, joka on aina pakko saada kuulla ja jopa laulaa. Ja kaikki tietenkin huipentuu kirkkovuoden päätapahtumaan joulujuhlaan. Se on hiljentymisen, perheen ja ystävyyden juhla, Vapahtajamme syntymäjuhla. Siihen kulminoituu kirkollinen vuosi, työt on tehty ja on rauhan aika. Maa on hiljentynyt ja taustalla kuuluu Jouluyö, juhlayö.

Juha Suonperä

Eversti evp

Kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja