Snowbirds

Julkaistu Palokka-lehdessä 25.11.2017

Olin aina halunnut käydä Floridassa. Tuossa suomalaisten eläkeläisten unelmapaikassa, jossa sää on leppeän lämmin, aurinko paistaa, golfviheriöt ovat silkin pehmeitä ja liukkaita, Suomitalolla karaoke soi ja kansa viihtyy. Suomen kesä ei ollut niitä parhaimpia ja syksyn räntäsateiden alettua olin jo varsin kypsä lähtemään. Ei muuta kun kamat kasaan ja nokka kohti Palm Beachia, yhdessä ketjukaveri Erikssonin Eskon kanssa. Suora 11 tunnin lento Hesasta ”finskillä” Miamiin säästi kummasti aikaa ja vaivaa. Savolinin Reijo ei jaksanut odottaa, vaan oli lähtenyt jo pari viikkoa aiemmin varailemaan kämppää, mikä Jyväskylän kokeneimman kiinteistömogulin rooliin sopikin mielestäni oikein hyvin.

Floridan niemellä, aivan Palm Beachin tuntumassa, sijaitsee Yhdysvaltain suurin suomalaisyhteiskunta, Lake Worth ja Lantana. Alueella asuu vakituisesti noin 20 000 suomalaista – vanhoja ja uusia siirtolaisia. Floridan suomalaisyhteiskunta sai alkunsa jo viime vuosisadan alkupuolella, kun Pohjanmaalta Yhdysvaltoihin muuttaneet tytöt ja nuoret naiset olivat piikoina miljonääreillä. Jäivät sittemmin asumaan ja muualtakin amerikansuomalaisia siirtyi sinne, Floridan aurinkoon toisten suomalaisten luo. Tänään siellä monet suomalaiset viettävät elämänsä mukavaa ehtoota ja toiset tekevät bisnestä. Asuimme Hypoluxon pikkukaupungissa, joka on ihan Lantanan vieressä. Snowbirdien (=talveksi Floridaan muuttavat) syysmuutto oli meneillään. Kolmannes asunnoista oli vielä tyhjillään.

Miamin kentällä meitä oli vastassa suomalaismies, -hovikuski Vesa limusiinilla.  Helppo oli siis saapua, julkinen liikennehän ei siellä ole aivan huipussaan. Suomalaiset auttavat toisiaan ja niin toki pitääkin, konkarit neuvovat noviiseja. Yhteisöllisyys suomalaisten kesken oli silmiinpistävää. Yhteisiä kahvi- ja rupatteluhetkiä suomalaisen leipomokahvion terdellä joka aamu. Satoi vettä laskeuduttuamme, ja aika rajusti. Kun siellä sataa niin oikeasti sataa. Mutta sitten paistoikin aurinko! ja golfkentät kuivuivat parissa päivässä.

Siis 10 päivän reissu, ja aika meni kuin siivillä. Pari päivää golffia, päivä Atlantilla kalassa, Markkasen Miami-Chicago korismatsi, Barkovin Florida-Tampa lätkäpeli, tennistä, Miami Beachia, presidentti Trumpin hulppeaan kesäasunto Mar-a-Lagoon tutustuminen (vain ulkoa päin), kahvittelua suomalaisten kanssa ja maileittain automatkaa Reijon esitellessä Palm Beachia ja Miamin piirikuntaa. Hänhän oli jo viidettä talvea Floridassa, joten erinomainen opas meille.

Mielikuviemme Amerikassa ei ole varaa sairastaa, ei ajaa kolaria ja koulutus on mahdollista vain varakkaille. Ei se aivan näin ole. Terveydenhuolto siellä perustuu vakuutukseen, jonka työnantaja maksaa kokonaan tai osittain (on osa palkkaa). Obamacaren ansiosta ne, joilla ei ollut vakuutusta pääsivät sen piiriin (10% kansalaisista). Kaikki 65 vuotta täyttäneet ovat lähes ilmaisen terveydenhoidon piirissä (kuukausimaksu 100 USD/kk otetaan pois eläkkeestä, jonka jälkeen kaikki lähes ilmaista, lääkkeet, kuntosalit, lääkäri 10 USD/kerta ja erikoislääkäri 50 USD/kerta). Vaikka ei olisi vakuutusta, niin sairas viedään sairaalaan ja hoidetaan.

Yliopistokoulutus on maksullista, lahjakkaat lapset voivat päästä yliopistoon stipendien ja lahjoitusten avulla. Erityislahjakkuudet, kuten hyvät urheilijat, suorastaan haalitaan yliopistoon.

Presidentti Trumppiin ja hänen tekemisiinsä suhtaudutaan kahtiajakoisesti. Yleinen asenne on se, että älkää te vierasmaalaiset puuttuko meidän asioihin, vaan antakaa Trumpille aikaa näyttää mihin hän pystyy. Monesti yrittäjät ovat tyytyväisiä häneen, uskovat saavansa vielä lisähelpotuksia verotukseen.

Yleisesti ottaen amerikkalaiset ovat suuripiirteistä ja rentoa väkeä ja etenkin amerikansuomalaiset ovat. Mukavaa porukkaa ja oli tosi kiva ja niin rentouttava reissu. Ei snowbirdinä varmaankaan ole lainkaan hassumpi olla!