Kaupunkikeskustaan elinvoimaa

Julkaistu Palokka-lehdessä 28.3.2019

Jyväskylän kaupunkikeskusta on kaupunkimme sydän ja ihmisten kohtaamispaikka. Se on asumisen sekä yritysten ja siten myös työpaikkojen kasvualue. Jyväskylän kaupungin rohkeana tavoitteena on lähes kaksinkertaistaa siellä asuvien määrä ja luoda paljon uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Tänä päivänä pistää silmään, että Jyväskylän ydinkeskustassa on tyhjiä liiketiloja. Liikkeitä tulee ja menee, vaihtuvuus on reipasta. Kuluttajille on paljon tarjontaa myös verkossa ja kauppakeskuksissa. Tulevaisuudessa kulttuuri, elämykset ja ihmisten kohtaamiset ovat asioita, jotka houkuttavat keskustaan. Keskustasta tulee entistä houkuttelevampi asuinalue.

Ja kun tarkemmin asiaa pohtii, niin itse asiassa meillähän on upea keskusta; hieno kävelykatu, monipuolista kulttuuria, hyvät palvelut, helppo saavutettavuus, koukuttava satama, kaunis Harju, monipuolista asumista, hienoa arkkitehtuuria. On vaan huolehdittava ja vaalittava sen houkuttelevuudesta tulevaisuudessakin.

Keskustan voimakas kehittäminen on erittäin tärkeä asia Jyväskylän tulevaisuuden kannalta, se on kaupungin ydin ja vetovoiman kannalta oleellinen osa tulevaisuuden Jyväskylää. Jyväskylällä on kulttuurikaupungin maine. Jyväskylä on kuorolaulun kehto. Meillä on loistavia kuoroja; Vox Aurea, Musica, Studiokuoro, Sirkat, vain muutaman mainitakseni. On museoita, teattereita, ooppera, loistava sinfonia, Ilmavoimien soittokunta ja kirjasto.

Helsingin kulttuuristrategian toimeenpano on loistava esimerkki kukoistavasta kaupunkikeskuksesta. Uusi upea keskuskirjasto Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandiatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuurikeskittymää. Aivan upea kokonaisuus, joka tavoittaa miljoonat kävijät vuosittain. 

Voisimme ottaa oppia ja vihdoinkin satsata kulttuurin toimintaedellytysten ylläpitämiseen ja parantamiseen. Kulttuuri tukee merkittävästi ihmisten hyvinvointia ja terveyttä ja sillä on pitkävaikuttaiset seuraukset yhteiskuntamme hyväksi.

Mielestäni myös autoilijat tulee huomioida. Keskustan on toimittava pysäköinnin osalta ja keskustaan pitää olla helppo tulla. Keskustassa tulee olla jatkossakin riittävästi asukaspysäköintipaikkoja niitä tarvitseville ja asiakaspaikkoja, jotta ulkopuolisten on helppo päästä autollaan keskustaan. Myöskään alueella toimivia yrittäjiä ei tule unohtaa, mm. tavarakuljetusten/-purkujan on onnistuttava joustavasti toimintaa vaikeuttamatta.

Keskusta kiinnostaa senioriväestöä, mutta myös nuoremmille ja lapsiperheille pitää keskustassa asuminen olla helppoa ja joustavaa ja lastenkin tarpeet tulee huomioida. Keskustan tulee olla kaikenikäisille haluttu ja toimiva systeemi, jossa kulttuuri, liikunta ja luonto ovat lähellä ja helposti saavutettavissa. Pidetään kaupunkimme keskusta elinvoimaisena!