Jyväskylä porskuttaa

Julkaistu 29.11.2018 Uusi Aalto -lehden numerossa 2/2018

Jyväskylän kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan, Juha Suonperän, mielestä Jyväskylällä menee todella hyvin. Talous on ollut tasapainossa viimeiset neljä vuotta, velkaa on lyhennetty ja myös ensi vuoden talousarvio saataneen tasapainoon. Moni Jyväskylän verrokkikaupungeista tekee alijäämäistä budjettia ensi vuodelle; ainoastaan Helsinki, Espoo ja Lahti näyttävät tekevän positiivista tulosta. Meillä tulot ja menot ovat kohdillaan.

”Kolme vuotta lyhennettiin velkaa, nyt joudutaan ottamaan hieman lisää. Olemme kuitenkin Suomen voimakkaimpia kasvukeskuksia, jonka vuoksi meidän on pakko rakentaa sekä kehittää palvelujamme. Jyväskylä on sekä Suomen liikuntapääkaupunki että Suomen Ateena. Koulutus on se meidän juttu ja nimemomaan juuri osaamisellaan Suomi tulee tulevaisuudessa pärjäämään kansainvälisessä kilvoittelussa.”

Suonperän mielestä kaupunginhallituksessa tehdään erinomaista yhteistyötä ja on saatu paljon aikaiseksi. Esimerkiksi hallituksen budjettiseminaarissa päätettiin yksimielisesti, että ensi kevään aikana tullaan tekemään kaikki toimialat käsittävä palvelu- ja resurssikartoitus. Sen tarkoituksena on saada kokonaiskuva siitä mitä palveluja kaupunki ja sen yhteistyökumppanit tuottavat sekä mitä tullaan missäkin tekemään ja milloin. Sen perusteella voidaan toivottavasti kehittää ja uudenaikaistaa toimintoja, purkaa päällekkäisyyksiä,  tehostaa toimintoja ja saada aikaan kustannustehokkuutta. ”Veroja ei koroteta vaan laitetaan sen sijaan toimintaympäristöt kuntoon.”

Jyväskylä kasvaa kovaa vauhtia, melkein 1500 henkeä vuodessa. Merkittäviä hankkeita on jatkuvasti menossa. Uusi, upea ja moderni sairaala Nova valmistuu vuonna 2020. Ensi vuonna lähtenee liikkeellle Hippos2020, josta rakennetaan uuden vuosikymmenen Pohjoismaiden paras liikuntatilojen kokonaisuus keskelle Jyväskylää. Tämä kansainvälisesti ainutlaatuinen keskittymä tulee yhdistämään liikunnan, hyvinvoinnin, urheilun, terveyden edistämisen, sekä tutkimuksen ja teknologisen tuotekehityksen. Ja mikä hienointa, 90% hankkeen rahoituksesta on yksityistä rahaa.

Seuraavaksi on sitten vuorossa Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittäminen. Tarkoituksena on kaksinkertaistaa asukkaiden määrä sekä kasvattaa selvästi yritysten määrää ja siten luoda paljon uusia työpaikkoja. Rakennetaan korkeampia taloja, tuetaan kivijalkakauppojen toimintaa ja erilaisten tapahtumien järjestämistä sekä edistetään kulttuurin ja yritysmaailman yhteistyötä. Ehkäpä tulemme vielä näkemään ratapihan kattamisen ja rakennamme vihdoin myös sen kauan kaivatun konserttisalin. Tehdään yhdessä entistä parempi tulevaisuuden Jyväskylä. Meillä on siihen kaikki edellytykset – tarvitaan vain rohkeutta, viisaita päätöksiä ja vastuunkantamista.

Suonpeä on selvästi tyytyväinen hallituksen yhteistyöhön ja saatuihin aikaansaannoksiin. Talouskuri on vaatinut selkärankaa ja sitä on löytynyt. Tulevaisuuden suhteen mies on selvästi innostunut.