Joukkuepeliä monessa muodossa

Tulin juuri pelaamasta jääkiekkoa. Jyväskylän varuskunnan vuorolla oli parikymmentä pelaajaa, hymyissä suin mentiin ja kivaa oli. Nuoremmat meni kovaa, mutta kyllä lapaankin lättyä tuli kun vaan oikeassa paikassa sattui olemaan. Jääkiekko on hieno laji ja Ilmavoimien harrastetuin. Se on taktisesti vaativa joukkuepeli, niin kuin lentäminenkin.

Jääkiekon pelaaminen alkoi Ilmavoimissa 1960-luvulla. Upseerikerhojen pyöreiden pöytien ääressä on vuosien saatossa tehty paljon hyviä päätöksiä, kuten tämäkin. Kauhavalla pitkän ja raskaan päivän jälkeen, 5-6 temppukoululentoa Fougalla, lennonopettajat päättivät kapteeni Heikki Nikusen johdolla kerholla, että talvella ruvetaan pelaamaan lätkää ja kesällä jalkapalloa. Fyysistä treeniä tarvitaan, että kestetään paremmin tuota g-vitamiinia.

Kerhonjohtotornin (= kerhoa vastapäätä oleva kerrostalo) takana olevalle parkkipaikalle tehtiin kenttä. Laitoina toimivat laudat, joilla rajattiin alue ja talon kellarista otettiin letkulla vesi. Tosin hieman alkukankeutta aiheutti Ilmasotakoulun johtaja; pojat olivat veden hitaan virtauksen takia piipahtaneet kerholla ”yksillä” ja sen seurauksena koko parkkipaikka oli aamulla jäässä. Tästä ei johtaja ollut jostain syystä tykännyt.

Mutta periksi ei annettu. Peltipaidoista tehtiin pelipaidat ja itse ommeltiin niihin numerot. Vanhin kun sai valita numeronsa ensin, niin otti ykkösen, helpoimman ommella ja niin edelleen, nuorimmille jäivät vaikeammat numerot. Ensimmäisen kerroksen alimmalle parvekkeelle laitettiin valonheitin, ja hyökkäys auringosta oli kova sana. Ontonneva Red Wings oli syntynyt.

Pelailtiin silloin tällöin pelejä ja turnauksia Kauhavan, Utin, Porin ja Tampereen kesken. 1980-luvun taitteessa homma vakiintui, ja siitä lähtien on Ilmavoimien jääkiekkoturnaus järjestetty vuosittain, ja vuodesta 1983 lähtien Vierumäen Urheiluopistolla. Nyt maaliskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä turnaus lienee puolustusvoimien suurin kantahenkilökunnan liikuntatapahtuma.

Jääkiekko sopii hyvin Ilmavoimille; taustasta, henkilöstöryhmästä, työtehtävästä ja iästä riippumatta pelataan yhteen. Yhtenä joukkueena mennään kohti maalia. Kaveria arvostetaan ja siihen luotetaan. Tämä on joukkuepeliä, ja meidän Ilmavoimat on yksi maailman parhaimmista. Näin on kansainvälisesti tunnustettu. Jatketaan samassa hengessä ja pidetään Ilmavoimat huipulla!