Ilmavoimat 100 vuotta –juhlalentonäytös – taivaan vartijat elementissään

Julkaistu Palokka-lehdessä 18.6.2018

Lentäminen on aina kiehtonut ihmismieltä. Päästä irti maan kahleista, irti kaikista maisista murheista taivaan suureen äärettömyyteen, surffailemaan häikäisevän kauniiden cumuluspilvien keskelle vapaana kuin taivaan lintu, on ihmisen ainainen unelma. Lentäminen ei ole helppoa, se on haastavaa. Sitä ei koskaan opi täysin, siihen on suhtauduttava nöyrästi. Vaikean teknisen laitteen hallitseminen kolmiulotteisessa maailmassa on upea tunne, siitä kertakaikkiaan nauttii. Kone ei vie miestä vaan mies vie konetta, ne sulautuvat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Ilmailupiireissä on aina mukavaa olla. Ihmiset ovat samanhenkisiä, elämään positiivisesti suhtautuvia ja eteenpäin katsovia, hymyileviä. Näitä oli viime viikonloppuna ”Luonetti” täynnä, lähes 30 000 ihmistä oli seuraamassa eilisiä, nykyisiä ja tulevia koneita. Näytöksen teemana olikin: ”Tunne historia – Koe nykyisyys – Näe tulevaisuus”. Tämmöisessä massatapahtumassa ruuhkilta ei tietenkään voi välttyä, mutta se ei haitannut. Oli tekemisen meininkiä!

Lentonäytös oli kerta kaikkiaan upea, 10 tuntia kalustoa taivaalla. Jokaiselle jotakin. Yleisilmailua ja Ilmavoimien entisiä, nykyisiä ja tulevia. Ensimmäisen maailmansodan hävittäjälentokone Fokker D.VII säväytti. Lähti nurmikolta ja teki pienisäteisiä kaartoja rauhallisella nopeudella. Siinä oli ilmailun alkuaikojen nostalgiaa.

Midnight Hawks yhdessä Hawk-soolon kanssa oli ehkä koko homman kohokohta uusitulla ohjelmallaan yhdessä savujen kanssa. Nelirivissä tehty silmukka oli todellinen taidonnäyte. Itse asiassa koko ohjelma oli kokonaisuutena hyvä, paljon uusia elementtejä, kohtaamisia ja visuaalisesti kaunista, Finlandian soidessa taustalla.

Kaikki hävittäjien esitykset olivat hienoja ja menivät suunnitelmien mukaan, etenkin mieleen jäivät Typhoonin ja JASsin näyttävät sarjat. Uutta ja ensi kertaa Suomessa oli myös suorituskykyvertailu Hawkin ja Hornetin kesken. Vertailivat kaartokykyä, mikä on kaartotaistelussa tärkeä ominaisuus. Hawkihan on ketterä kone, mutta kun Hornet käytti jälkipoltinta niin ei Hawkilla ollut enää sanan sijaa. Sitten uutta oli myös kaksi Hawkia vs. Hornet kaartotaistelunäytös. Oli helppo todeta, että harjoituskone on harjoituskone ja hävittäjä on hävittäjä.

Kaikki HX-ehdokkaat olivat voimallisesti mukana, oli isot telttasysteemit ja erinomaiset kone-esittelyt. Ne olivat tilaisuuden suola yleisölle. Keskisuomalaiset pääsivät tutustumaan ehdokkaisiin ihan oikeasti, istumaan ohjaamoissa ja lentämään simulaattoriakin. Meillä on erinomaisia ehdokkaita.

Kertakaikkiaan aivan upea lentonäytös, kiitos Ilmavoimille ja Suomen Ilmailuliitolle ja Keski-Suomen Ilmailijoille!

Suomen Ilmavoimat on tänä päivänä yksi maailman parhaimmista ilmavoimista. Se on sadan vuoden aikaansaannos. Vaatinut paljon verta, hikeä ja myös kyyneleitä. Mutta se on samalla osoitus suomalaisten sisusta, periksiantamattomuudesta, tahdosta, isänmaallisuudesta, yhteistyöstä ja keskinäisestä luottamuksesta. Kiitoksia Ilmavoimille satavuotisesta työstä itsenäisyytemme turvaajana. Olette juhlanne ansainneet!

Juha Suonperä

Eversti evp

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja