Artikkeli: Pilven Veikko 1.4.2014

Lentäjä Puolustusvoimien komentajaksi.

Suomen jo lähes satavuotisen itsenäisyyden aikana meillä on ollut 23 eri Puolustusvoimien komentajaa; maavoimien upseereita ja kaksi meriupseeria. Voisi sanoa, että vihdoinkin on Ilmavoimien aika. Vuonna 1990 valittiin amiraali Jan Klenberg Puolustusvoimien komentajaksi, monien hämmästellessä. Aika oli kypsä valita ylimpään johtoon muidenkin kuin maavoimien upseereita. Sen jälkeen on vallassa ollut reilut 12 vuotta merimies ja vähän vajaat 12 vuotta maavoimien upseeri. Nyt ensimmäistä kertaa lentäjä. Hieno homma!

Kenraaliluutnantti Jarmo Lindbergiä (54v) pidetään uuden sukupolven komentajana. Hänellä on vaikuttava meriittilista, toki myös kansliapäällikkö Arto Rädylläkin (58v) olisi ollut. Painotteisuudet ovat hieman eri suuntaisia; Artolla kansainvälinen toiminta ja Puolustusministeriö, Jarmolla Ilmavoimat ja Pääesikunta. Charles on toiminut operatiivisella alalla, logistiikkapuolella, omaa puolustushaarakomentajan kokemuksen, ollut läheisessä yhteistyössä Puolustusministeriön kanssa. Hänellä on myös merkittävä kansainvälinen kokemus ja hyvä yhteistyö siihen liittyen. Sotatalouspäällikkönä hän vastasi Puolustusvoimien suurimman uudistuksen eli logistiikkalaitoksen perustamisesta. Kadettikurssinsa priimus oli merkittävässä roolissa aikanaan Hornetin käyttöönotossa. Tämä tuskinpa on haitaksi uudessa roolissaan Puolustusvoimien komentajana. Kohtahan alkaa muun muassa uuden hävittäjäkaluston hankinta. Lämpimät onnittelut Charles!

Ilmavoimien komentaja vaihtui. Olin monien muiden kanssa komentajien vaihtotilaisuudessa Luonetjärven varuskuntakerholla. Oli lämminhenkinen ja mukava tilaisuus, jopa koskettava. Paljon oli ystäviä paikalla. Purasen Lauri luovutti Ilmavoimien komentajuuden Jäämeren Kimille. Hienoja miehiä, minulla oli kunnia saada olla molempien kenraalien kanssa paljon tekemisissä työurani aikana. Arvostan herroja korkealle.

Olimme Laurin kanssa kollegoja, kun hän oli Lapin Lennoston ja minä Karjalan Lennoston komentajana. Perustimme lennostojen komentajien ”yhteistyöfoorumin”. Janhusen Kari oli Satakunnan Lennoston komentaja ja kolmikanta toimi tosi hyvin. Toki lennostojen välinen yhteistyö oli jo vuosien saatossa rakentunut hyväksi..

Nuorena väkisin Kauhavalle siirrettynä upseerina jouduin samantien kadettikurssin vt johtajaksi. Kurssilla oli eräs Kim Jäämeri. Kyselin että minkälaista porukkaa nämä ovat? Sanoivat, että ihan hyvää ja jos jonkun haluat heistä pitämään puhetta, niin käytä Jäämereä. Se on fiksu ja sanavalmis kaveri. Näin sitten teinkin, muistaakseni pohjoismaisten kadettipäivien paras puhe, mitä ikinä olen kuullut.

Kimin uraa olen seurannut, ja silloin tällöin ollaan eri foorumeilla tavattu. Hänenkin sotilasura on vaikuttava; oli Hornet-koulutuksessa USAssa, sittemmin laivueen komentajana, sotilasavustajana Brysselissä, Pääesikunnassa eri tehtävissä, Maanpuolustuskurssien johtajana, Satakunnan Lennoston komentajana, viimeisin tehtävä oli Ilmavoimien operaatiopäällikkyys.

Tuntuu, että myös Ilmavoimissa siirrytään nyt uuden sukupolven komentajaan. Näinhän se menee, niin se aika kulkee. Sanoisin että oikea mies komentajaksi.

Kiitän koko Ilmavoimien kiltaliiton puolesta Lauria hyvistä yhteisistä vuosista, toivotan rauhaisia eläkepäiviä ja toivotan meidän kaikkien puolesta Kimille oikein hyvää komentajuutta! Ilmavoimien killat ovat tukenasi.